Güvenlik Kamerası Tesisatı
Güvenlik Kamerası Tesisatı
Kaza, hırsızlık, saldırı, gasp veya olası tüm durumlar için güvenlik kamerası tesisatı sistemlerinin çok önemli bir yeri vardır. Caydırıcılığı arttırır, bir çok adli olayın aydınlanmasını da sağlar.
Güvenlik kamera sistemleri işletmeniz ve evlerinizin 7 gün 24 saat izlenmesini sağlar. İsteğe göre 1 ay ve üzeri görüntü kaydı alınabilir. Gece görebilme özellikleri de mevcut olup canlı görüntüler, internet vasıtasıyla cep telefonlarından istenilen zamanda gözlemlenebilir.
Özellikle büyük işletmeler ve kalabalık insan trafiğinin olduğu mağazalarda önemi daha bir yüksektir. Büyük mağazalarda sağladığı koruma çok önemlidir. Turistik tesisler ve alışveriş mağazalarında müşteriye güven vermektedir.
Kamera Çeşitleri
Dome Kameralar
Özelikleri
Dome kameralar adını sahip olduğu kubbe şeklinden alır. Kubbe şeklinde yapısı nedeniyle nereye baktığı çok fazla belli olmaz. Kompakt bir kameradır. Yani ayrıca ayak ve lens kullanmak gerekmez. İki vidayla kolayca tavana montajı yapılabilir. Bu özellikleri fiyatlarına yansır ve ekstra malzeme kullanılmadığı için dome kamera fiyatı, aynı özelliklerde ccd box kameradan daha avantajlıdır.
Dome kamera avantajları
Caydırıcılık: Dome kameralar şüpheli şahısların kameraların nerede bulunduğunu anlamasını hemen hemen tümüyle imkânsız hale getirmektedir. Suç işlemeyi düşünen şahıslar kamera gözetimi altında olup olmadıklarını bu sayede anlayamamaktadır.
Ekonomi: Kamera, mercek ve hareket ettirici birime haiz dome kameralar aynı görüntüde ama içi boş süslemelerle gizlenebilmektedir. Sonuçta çok daha az maliyetler görünürde daha fazla kamera denetimi intibaı verilebilmektedir.
Estetik görünüm: Açıkta bulunan bir kamera, mercek, hareket ettirme-kaydırma ünitesi ve bunlara bağlanan teller göze hitap etmemektedir. Bir dome kamera daha estetik olmakta ve işyeri ya da büro ortamının iç tasarımına ters düşmemektedir.
Dome kameraların montaj tipleri ise şöyledir:
Duvara ayakla montaj
Drop Ceiling mount: Asma tavana gömme montaj
Pendant mount: Tavana ayakla montaj
Parapet mount: Harici destekli, ayaklı montaj. Bu tip otomatik dome kamera kullanıldığında ayrıca bir ayak kullanılmalıdır.
Dome kamera kullanım yerleri
Anaokulu kamera sistemlerinde, çocuk kreşi kamera sistemlerinde, çocuk yuvası CCTV izleme sistemlerinde çoklukla tercih edilir. Buralarda tercih edilmesinin sebeplerinden biri kameranın nereye baktığının çok fazla belli olmaması ve iç ortamda dekoratif durması sebebiyle gözü rahatsız etmemesidir. Diğer bir artı özelliğiyse çocukların kameraya ulaşıp lensin ayarını ve bakış açısını değiştirememeleridir. Dome kamera ayrıca ofis, mağaza gibi izlemenin yanında dekoratifliğinde ön planda olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Böylece ofis ve mağazayı ziyaret eden insanlar üzerlerinde bir gözün olmasının yarattığı rahatsızlıktan kurtulmaktadırlar. Fiyatlarının uygunluğu ve kullanım kolaylığı sebebiyle dome kameralar CCTV izleme ve kayıt sistemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Gündüz-Gece (Day-Night) Görüşlü Kameralar
Özellikleri:
Güvenlik kameraları günümüzde renkli ve day-night (gece görüşlü) kamera olmak üzere iki çeşittir. Renkli kameralar ortam karardığında yavaş yavaş göstermekte oldukları görüntüleri önce karıncalı hava kararınca ise tamamen karanlık olarak gösterirler
. Kameralardan gece görüntü alabilmeniz için mutlaka kameranın day-night (gece görüşlü) özellikli olması gerekir. Day-night kameralar gece karanlıkta görüntü almamızı sağlayan kameralardır. Day-night (gündüz-gece) kameralar gün ışığında renkli olarak görüntü verirler. Ortam karardığında ise siyah beyaz olarak gösterirler. Çünkü siyah beyaz görüntü çok düşük ışık şiddetlerinde algılanabilmektedir. Day-night kameralarda kameranın görüntüyü algılamasını sağlayan görüntü algılama sensörü iki adettir. Bir tanesi karanlıkta algılamayı sağlayan diğeri ise aydınlık ortamlarda görüntüyü algılamayı sağlayan sensördür. Day-night (gece görüşlü) kameralarda sensör, aydınlık ve karanlık ortamlarda otomatik olarak geçiş yapar. Bazı day-night (gece görüşlü) kameralar ise iki sensörlü değildir. Bu tür kameralarda elektronik day-night özelliği mevcuttur. Elektronik day-night gerçek day-night kamera kadar iyi performans sağlamaz karanlıkta kameradan iyi görüntü alınamaz. Günümüzde bu tür kameralar day-night kamera diye satılmaktadır. Gece görüşlü kamera satın alırken elektronik day-night mı yoksa gerçek day-night mı olduğunun teyit edilmelidir.
InfraRed Kameralar
Özelikleri
Zifiri karanlıkta görüntü almak için Day-Night (gece görüşlü) güvenlik kameraların üzerine kızılötesi görüşe imkân tanıyan IR (Infrared) ledler yerleştirilmiştir. Bunlara günümüzde “IR kamera” denmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere IR kamera üzerinde kompakt bir şekilde IR ledler bulunduran CCTV kameradır. Işık şiddetiyle ters orantılı olarak direnci azalan bir sensör kullanılarak IR ledlerin aydınlık seviyesi belli bir değerin altına düştüğünde yanması sağlanır. Özellikle dış ortam kapalı devre kamera sistemi uygulamalarında yoğun olarak tercih edilir. IP66 koruma standardınasahip oldukları için suya ve toza dayanıklıdırlar. Bu sayede dış ortam CCTV sistemi uygulamalarında ayrıca kamera muhafazası, kamera ayağı ve CCTV kamera lensi gerektirmediği için kullanım kolaylığı sağlar. Bu özellikler kullanım kolaylığı yanında fiyat avantajı da getirir.
Kutu (Box) Kameralar
Özelikleri
Dünyada ilk üretilen, kullanılan, tanınan kamera modeli olduğu için güvenlik kamerası denilince bu kameralar akla gelir. Bu kameralar günlük yaşamda box kamera, metal kutu kamera, CCD kamera, metal kasa kamera isimleriyle anılır. Yüzlerce farklı özellikte modelleri vardır. Hemen hemen her ihtiyacı karşılayacak kamera modeli bulmak mümkündür. Klasik anlamda bir genel görüş kamerasından çok ileri endüstriyel proses kontrol kamerasına kadar çeşit vardır. Her fiyat kategorisinde model vardır. Sadece standart, iyi aydınlatmalı yerlerde kullanılan ekonomik kameradan çok üst düzey niteliklere sahip pahalı modeller vardır. Lensi ayrıca satın alınıp kullanıldığı için ihtiyaca en uygun lens seçerek uygun bakış açısı ve görme mesafesi elde etmek mümkündür. Ortamda fazla ışık değişimi varsa oto iris lens kullanılabilir, ayar imkânı istenirse varfokal ayarlı lens seçilebilir ya da ucuz fiyata zoom özelliği elde edilmek istenirse motorlu zoom lens kullanılabilir. Bu kameralar iç ortam kamerası olarak sadece lens ve ayak ile kullanılırken dış ortam kamerası olarak kamera lensi, kamera muhafazası ve muhafaza ayağı ile birlikte kullanılabilir. Kamera muhafazası ihtiyaca göre standart, ısıtıcılı veya ısıtıcı fanlı olarak seçilebilir. Ekonomik fiyatlı sağa sola, aşağı yukarı hareket eden bir PTZ sistem elde edilmek istenirse bu kameralar bir hareket motoruyla kullanılabilir.
Box kameralar dış görünümü ile hemen hemen her yaşta, her kesimden insan tarafından tanınmaktadır. Kullanılan ortamda kamera olduğu göze çarpar ve bu yönüyle caydırıcıdır.
Tüp (Bullet) Kameralar
Özelikleri
Bu küçük, şık, dayanıklı kameralar, neredeyse her mimari yapıya kolayca monte edilebilir ve pres döküm alüminyum muhafaza ile saldırıya dayanıklı üstün koruma sağlar.
Bu kameralar, belirli bir uygulama için en iyi kamera seçimini kolay ve uygun fiyatlı hale getiren kapsamlı özellikler sağlar. Siyah -beyaz sabit odaklı (3,6 mm) kamera, 0,03 lüks kadar düşük ışık seviyelerinde 50 dB’den fazla sinyal-parazit oranı ile 380 TVL yatay çözünürlük sağlayabilir. 3,6 mm lensi ile renkli sabit odaklı kamera, 0,03 lüks kadar düşük ışık seviyelerinde 46 dB’den fazla sinyal-parazit oranı ile 330 TVL yatay çözünürlük sağlayabilir.
PTZ (Pan-Tilt-Zoom) Kameralar
Özelikleri
Uzaktan kumanda edilerek, yatay ve dikey hareket ettirilen, zum (zoom) ve odaklama (focus) yapılabilen kameralara hareketli kameralar denir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan hareketli kameralar hızlı (speed) dome kameralardır.
Hareketli kameralar çeşitli bölümlerin birleşmesi ile tümleşik olarak kullanılırlar. Bu bölümlerden birisi pan-tilt ünitesidir. Pah-cilt tarama ünitesi, uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın istenilen noktaya yönlendirilmesini sağlar. Kameraya hem yatay hem de dikey hareket vermek için kullanılır. Bina içi ve dışı için modeller mevcuttur. 350 derece yatay 90 derece dikey hareket edebilir, dönüş açıları ayarlanabilir, oto-pan yapabilir. Değişik derece/saniye hızında dönebilir, kendisine uyumlu kontrol ünitesi ile kullanılmalıdır. Ayrıca cihaz otomatik olarak (önceden belirlenen tarama açısında) sürekli yatay (sağa-sola) ve dikey (yukarı-aşağı) tarama yapabilir. Bu sistemlerde sağa sola dönme işlevini PAN motorları, yukarı aşağı dönme işlevini TILT motorları yapmaktadır. Sistemin uygulanacağı yere ve ihtiyaca göre sadece pah ya da sadece tilt motoru kullanılarak sistem düzenekleri yapılabilir.
Hareketli kameraları oluşturan bölümlerden bir diğeri ise uzaktan kontrol ünitesidir. Bu kısımda sağa sola ve yukarı aşağıya belirli açılarda hareket etme yeteneğine sahip kameraları joistikli klavye yardımıyla hareket ettirip eğer kameranın özelliği mevcutsa görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırarak isteğe bağlı güvenlik kontrolü yapılabilmektedir.
Günümüzde joistikli klavye tek başına kullanılmamakta genellikle kayıt cihazları ve monitörle birlikte tümleşik olarak kullanılmaktadır. Piyasada birçok değişik özellikte ve modelde uzaktan kontrol üniteleri mevcuttur.
IP Kameralar
IP (Internet Protocol) Tanımı
Bir bilgisayar terimi olan IP’nin görevi basitçe veri paketinin gitmesi gereken sisteme ulaşmasını sağlamaktır. Aynı zamanda bilgisayarların internet protokolü üzerinden çalışmasını sağlayan tanımlamalardır. IP bunu ağa dâhil her sisteme tekil bir adres vererek yapar. İnternete bağlı her bilgisayarın 32 bitten oluşan ve w.x.y.z formatında bir adresi vardır. (Mesela 195.174.90.8 gibi.). Buna IP adresi denir. IP adresi; bir bilgisayara kullanıcı tarafından atanmış olan 32 bitlik bilgidir. Bu bilgi genelde rakamlardan oluşur. IP adresleri 0-255 arası değerler alabilen 4 bölümden oluşur. Bu IP adresleri birbirlerinden nokta ile ayrılırlar ve her bir nokta ile ayrılmış bölüme oktet denir. Aslında bu dört bölümün her biri 8 bitlik bir sayıdır. Ağ üzerinde her cihaz farklı bir IP adresine sahip olmak zorundadır. IP sistemi ile donanım ve frame (çerçeve) tipi ne olursa olsun sistemler arasında veri aktarımı yapılabilir. IPV4 ve IPV6 olmak üzere iki çeşit IP adresi mevcuttur. Örneğin; 194.27.200.20 IP adresi, dört oktetten oluşur ve her bir oktet 8 bit olarak (ondalık tabloya göre) hesaplanır. IP adresleri her zaman Ipv4 standartlarına göre 4 oktetten oluşmaktadır. IPV6’da bu değişiktir.
Statik IP
Sürekli olarak bir kullanıcıya tahsis edilen ve kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi statik ip adresi olarak adlandırılır. Ağa bağlanmadan ya da ağdan ayrılmadan (Log In/Log Off) etkilenmez, yönlendirme (Routing) amacıyla kullanılabilir. Statik IP genelde WEB server, mail server gibi IP adresinin başkaları tarafından bilinmesini gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır.
Dinamik IP
Bilgisayarların bir IP ağına bağlandıkları esnada (login session) aldıkları, ağdan ayrıldıklarında bıraktıkları (log off) IP adresidir. Böylece, aynı IP adresi değişik zamanlarda değişik PC’ler tarafından kullanılabilmektedir. Ev kullanıcıları için dinamik IP kullanımı daha uygundur.
IP Kameraların Özelikleri
IP kamera; tipik kameralarda bulunduğu gibi içerisinde lens, görüntü algılayıcı ve optik filtre bulunan ve IP (Internet Protocol) yardımıyla web server kullanarak networks üzerinden bağlantı kurularak gözetim amaçlı kullanılan kamera çeşididir. IP kameralar bir bölgenin veya odanın görüntüsünün internet üzerinden yayınlanmasını sağlar. Hatta bu sistem o kadar yaygınlaşmıştır ki pencereden seyredilen görüntünün internet üzerinden yayınlanması amacıyla özel siteler bile kurulmuştur. Görüntü kalitesi herhangi bir kameranın en önemli özelliklerinden biridir. Gözetim ve izleme uygulamaları için en önemli özelliklerden biri olan görüntü kalitesi, canlı görüntülerin önem kazandığı uygulamalarda daha da ön plana çıkar. Networks kameralar için özel görüntü işleme işlemcileri geliştirmek ve çok detaylı algoritmalar oluşturmak suretiyle görüntü kalitesi mevcut fiyatlarla daha önce düşünülemeyecek kadar yüksek seviyelere ulaşmıştır. Sayısal teknoloji ortak teknoloji olup analog çözümlerin yerini almaya başladıkça görüntü sıkıştırma tekniği ve yüksek çözünürlük gibi alanlarda daha da yeni gelişmiş çözümler yer alacak fakat mükemmellik ve başarı, tartışmasız ilk görüntü bilgisinin nasıl elde edilip işlenileceğine bağlı olacaktır. IP kameralar tek başlarına kullanılmaz. Tümleşik bir sistem olarak kullanılır. IP kamera normal bir kameranın özelliklerini taşıdığından gerektiğinde sabit bir kamera şeklinde de kullanılabilir. Ancak fiyat farklılıkları çok fazla olduğundan bu tavsiye edilmez.
Kablosuz (Wireless) Kameralar
Özelikleri
Günümüzde birçok teknolojide gelişmeler olduğu gibi kamera sistemlerinde de çok büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Gelişen teknoloji insanları kablo karmaşasından kurtarmaya çalışmaktadır. Mevcut kablolu CCTV kamera sistemlerinin görüntü kalitesinden ödün vermenden kablosuz çalışma imkânı sunan kablosuz kameralardır. DVR kayıt sistemleri ile uyumlu ve sorunsuz çalışmaktadır. Diğer kameralardan en önemli farkı, data aktarma üniteleri sayesinde kamera görüntüsünü iletim tekniğidir. Radyo link vericisi üzerinde gönderdiği sinyaller belli bir mesafe aralığında yine bir radyo link alıcı tarafından algılanarak görüntüleme sistemine aktarma esasına göre çalışır. Kablosuz kameraların en önemli sorunu besleme sorunudur. Bulundukları yerlerde bağlanabilecekleri bir gerilim kaynağı yoksa pil ya da akü ile beslenmeleri gerekir. Eğer dış ortamda kullanılıyorsa güneş pillerinden de yararlanılarak çalışması sağlanabilmektedir. Günümüzde kablosuz kamera sistemleri bulunmakta ve çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.
Profesyonel manada kablosuz kamera sistemleri oldukça pahalı maliyetler getirmektedir. Bundan dolayı kullanım alanları çok kısıtlı alanlardır. Casus kamera diye de tabir edilirler. Ancak bu cihazlar çok basit sistemlerdir. Profesyonel olarak kullanılanların çanak link sistemleri vardır. Fakat bunlar teferruatlı cihazlar olmasıyla birlikte maliyeti de yüksek cihazlardır. Kablosuz kamera denince akla evimizin içinde kullandığımız IP kamera uygulamalarında sıklıkla uygulanan IP kablosuz kamera sistemleridir. Bu sistemler daha çok ev içinde ve sınırlı sayıda kamera ile kurulabilen sistemlerdir. Kablosuz kamera sistemleri gerek maliyetleri gerekse uygulamada ve işletimde karşılaşılabilecek sorunları dolayısı ile henüz tam manası ile zirveye ulaşamamış ve gelişmekte olan bir güvenlik teknolojisidir.
MOBESE Kameralar
MOBESE Sistemi
Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), Emniyet Genel Müdürlüğü araçları için tasarlanmış iletişim altyapısı olarak GPRS teknolojisini kullanan yazılım ve mobil donanım birimlerinden oluşan“ Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bilgi Yönetim Sistemlerinin (GIS / MIS)”entegrasyonudur. Fakat MOBESE bu anlamının dışında amaçlar için kullanılmakta ve tanıtılmaktadır. MOBESE kurulduğu bölge için (il, ilçe, belde) kamera ile görüntüleme esasına dayalı güvenlik amaçlı kullanılan sisteme verilen isimdir. Kamera görüntüleme sistemi de diyebileceğimiz MOBESE kurulduğu alandaki görüntüleme alt yapısı sayesinde bölgede oluşmakta olan olayların vuku anında kolayca gözlenmesine olanak verdiği gibi görüntüleri kayıt altına alarak daha sonra etraflıca incelenmesini sağlamaktadır. Ayrıca bünyesinde şu bileşenleri bulundurur:
- Araç takip sistemi
- Coğrafi bilgi sistemi
- Yerel/ulusal sorgu sistemi
- Karar destek sistemi
- Suç analiz sistemi
- Akıllı sistem
Özellikleri
MOBESE kurulduğu bölgenin şehir merkezi ve işlek caddelerinin yanı sıra bölge giriş çıkışlardaki kavşak noktalarına yerleştirilen kameralar ile trafik kontrolü ve araç takibi konusunda da oldukça etkili bir çözümdür. Uygun alt yapının oluşturulması kaydı ile MOBESE kavşak noktalarından geçen tüm araçların kaydını görüntü olarak tutar ve hatta plaka tanıma sistemi sayesinde kavşak noktasından geçen tüm araçların plakalarını okuyarak veri tabanına yazar. Çalıntı araç bildirimi yapılan aracın plakası sisteme tanımlanır ise çalıntı aracın kavşak noktasından geçmesi anında sistem uyarı mesajı vererek komuta merkezini uyarır ve suçluların yakalanmasını sağlar. Sadece anında görüntüleme yapmak dışında plaka tanımlama yazılımı ile MOBESE kavşak noktalarında güçlü bir takip sistemidir. MOBESE yapısal olarak kablo ağı üzerinde durmak zorunda değildir. Mikrodalga teknolojisi sayesinde uzak noktalarda görüntü kaybına uğramaksızın kablosuz iletişime kolaylıkla izin verir. Hatta çok yeni bir teknoloji olan Wi-max (kablosuz digital erişim) teknolojisini destekleyerek daha güvenle daha uzağa veri aktarmaya da olanak verir. MOBESE kısaca bulunduğu bölgeyi güvenlik çemberi altına alarak güçlü caydırıcılık özelliği ile koruyan güvenlik sistemidir. Bölge görüntüleme sistemi, halkın yoğun olarak bulunduğu ve geçiş güzergâhı olarak bilinen yerlere konulan kameralar ile bu kameralardan alınan görüntülerin merkeze sürekli olarak aktarılıp kaydedilmesinden oluşmaktadır. Toplumsal olayların oldukça yoğun olarak görüldüğü İstanbul’da, bu olayların en kısa sürede haber alınmasında, olayın büyüklüğünün belirlenmesinde ve gelişmelerin canlı olarak izlenmesinde olayın büyüklüğüne göre kuvvet kaydırılmasında ve yönlendirilmesinde önemli yararlar sağlayacak bir sistemdir. Bölge görüntüleme sistemi, kanunlara aykırı olarak yapılacak olan toplantı ve gösterilerde, kimlik ve suç tespitine yönelik olarak kullanılabilecektir. Plaka tanıma sistemleri ile entegre olarak çalıştırılabilecektir. Asayiş hizmetlerine yönelik olarak da fayda sağlayacak bir sistemdir. Özellikle asayişe müessir suçlara meyilli olanlar üzerinde caydırıcı etki bırakabilecektir. Beklenmeyen durumlarda, toplumsal olaylar ve kanuna aykırı gösterilerde, bölge görüntüleme sistemi ile bölge hakkında ayrıntılı bilgi alınarak güvenlik önlemleri ile ilgili kararların hızlı şekilde alınması sağlanacaktır. Adli olaylar, kapkaç, hırsızlık, vb. polis birimleri tarafından, sıcak takip yapılması gereken durumlarda, Komuta Kontrol Merkezi görevlileri, Bölge Görüntüleme Sistemi ile aldığı bilgiler doğrultusunda saha ekiplerini yönlendirecektir. Deprem ve tabii afet durumlarında, il yönetiminin durumu anlaması, zarar tespit işlemleri, yardım ve kurtarma organizasyonları açısından, Bölge Görüntüleme Sistemi önem taşımaktadır. Teknik yöntemler, suçları önleyici unsur olarak tüm ülkelerde kullanılmaktadır. Bu bilgilere dayanarak MOBESE’nin özelliklerini şu başlıklar altında toplayabiliriz:
Olayların sayısal haritada analizi gelişmiş veritabanı sorgulamaları yapabilme
Kolay ve şifreli mesajlaşabilme
Kolay ve etkin ekip koordinasyonu yapabilme
- Kolay ve doğru personel performans değerlendirmesi yapabilme
- Akıllı bir sistem olması
- Resim transferi yapabilme
Bu özelliklerin sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Terminal haberleşmelerinde 128 bit kripto kullanılması
- SMS ile veri aktarımından çok ucuz ve kesintisiz olması
- Telsize hızlı ve aynı anda birçok işlem yapılabilir.
- GPRS Maliyetini en aza indirecek önlemlerin alınması
- Aracı kullanan kişilerin suistimalinin ortadan kalkması
- Veri tabanına atılan her türlü tablodan terminallerin anında sorgu yapabilmesi
- Ekiplerin sevk ve idaresinin kontrol altında tutulması
- Mesajlaşma işlemleri sayesinde haberleşmede tasarruf sağlanması
- Akıllı bir karar destek sistemi olması
- Sınırsız grup oluşturma ve bunlara bağlı alt terminallerin tanımlanması
- İletişim trafiğinin denetlenmesi
- Sayısal harita üstünde sınırsız sembol tanımlanabilmesi
EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) Kameralar
EDS Sistemi
Elektronik Denetleme Sistemi; trafik akışı kontrolünün sağlanması ve şehir yaşantısının kurallara uygun, medeni bir yapıya kavuşturulması amacı ile kent trafiğinde kural ihlali yapan araçların tespiti için geliştirilen bir uygulamadır.
Özelikleri
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi; kavşaklarda kırmızı ışık ihlallerinden kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak amacı ile geliştirilmiştir. Sistemin işleyişinde; kavşak noktalarında trafiği gözleyen kameralar, kırmızı ışık ihlali yapan araçları tespit edip fotoğraflamakta ve fotoğrafların Trafik Kontrol Merkezi’ne iletilmesi sonucunda ihlali yapan araç sürücüsü hakkında yasal cezai işlem yapılmaktadır.
Arıza durumu dışında emniyet şeridinin kullanılmasını önlemek amacı ile faaliyete geçirilen Emniyet şeridi İhlal Tespit Sistemi’nde ise; Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi’nde olduğu gibi, yolun farklı noktalarına yerleştirilen sensörler aracılığı ile şeridi gereksiz şekilde işgal eden araçlar görüntülenmektedir. Kırmızı ışık ve Emniyet şeridi İhlal Tespit Sistemi’nden elde edilen görüntüler, ceza makbuzları ile birlikte sürücülerin adreslerine gönderilmektedir. Ayrıca araç bilgilerinin tescil kayıtlarıyla tutarlı olup olmadığı da bu sistem aracılığıyla kontrol edilebilmektedir. Çalışmalar illerin Trafik Müdürlüğü ile birlikte yürütülmektedir.